2021 is uitgeroepen tot Brabants Kloosterjaar, omdat vier kloosterordes hun jubileum vieren. De norbertijnen van de Abdij van Berne vieren dat hun orde 900 jaar geleden werd opgericht. Maar ook de norbertinessen in Oosterhout, de clarissen in Megen en de kruisheren in Sint Agatha vieren hun jubileum. Vanuit klooster Sint Agatha, waarin ook het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven is gevestigd, werd het jaar van het Brabants Kloosterleven op 10 februari (digitaal) geopend door Koning Willem-Alexander.

Tijdens de opening werd het zogenaamde Mauritsraam gepresenteerd. Deze gebrandschilderde afbeelding van prins Maurits is na 140 jaar teruggekeerd naar de kloosterkerk van de kruisheren in Sint Agatha.

Zr. Margriet, algemeen overste van de Congregatie Zusters Franciscanessen van Mariadal, die vanaf het begin nauw betrokken is geweest bij het Erfgoedcentrum, was bij de opening aanwezig en verrichte samen met de Koning de openingshandeling door een kaars bij het raam te ontsteken.

Het Brabants Kloosterjaar wordt met allerlei activiteiten en exposities gevierd. Neem eens een kijkje op www.brabantskloosterleven.nl

 

 

X