Onze historie
De ontstaansgeschiedenis van St. Elisabeth
Zusters Franciscanessen van Mariadal
De Congregatie van de Zusters Franciscanessen van Roosendaal groeide en bloeide. In zeer korte tijd werden kloosters, scholen en internaten opgericht. In 1842, tien jaar na de stichting, begon de Congregatie haar missiewerkzaamheden op de Nederlandse Antillen, in 1856 in Suriname en in 1961 volgde nog een stichting in Chili. Bij het 100-jarig bestaan in 1932 telde de Congregatie 1.220 zuster en ongeveer 180 instellingen voor onderwijs, opvoeding of anderzins.
Werkzaamheden
Het opvoeden en onderwijzen van de jeugd is het belangrijkste werk geweest van de Congregatie van Mariadal. De Congregatie richtte talloze scholen en internaten op waarin zusters werkzaam waren. Naar de geest van Franciscus heeft de Congregatie altijd een sterke voorkeur gehad voor het helpen van kansarme kinderen.
Daarnaast zijn zusters werkzaam geweest in het pastoraat, de zieken- en bejaardenzorg en in wijkverpleging. Veel zusters zijn na hun pensionering, veelal tot op hoge leeftijd, als vrijwilligsters actief gebleven op pastoraal, sociaal en maatschappelijk terrein.
Net als veel kloosters in Nederland ontkomt ook de Congregatie van de Zusters Franciscanessen van Mariadal niet aan een enorme terugloop. Sinds de jaren 60 zijn er nauwelijks nieuwe intredingen geweest, vanwege de veranderende maatschappij en geloofsbeleving. Opvoeding, onderwijs en ziekenzorg worden behartigd door de staat.
Momenteel wonen bijna alle zusters in De Stedes of in woonzorgcentrum St. Elisabeth. De missie in Suriname werd in 2018 beëindigd. In Curaçao, Suriname en Chili wonen nog een aantal zusters, maar zij bevinden zich in een afbouwsituatie.
Oprichting St. Elisabeth
St. Elisabeth werd in 1927 gesticht als een klooster voor religieuzen behorende tot de Congregatie Zusters Franciscanessen van Mariadal in Roosendaal. Door de communiteit van St. Elisabeth werden zieke en oudere medezusters – werkzaam in Roosendaal, elders in Nederland of in één van de missiegebieden – liefdevol verzorgd en verpleegd. Eind jaren zeventig werd St. Elisabeth een Klooster-Bejaarden-Oord (KBO): een erkende bijzondere instelling voor zorg en verpleging. Sinds 2000 staat St. Elisabeth ook open voor mensen buiten congregatieverband die zorg en/of verpleging nodig hebben.
Na een grootschalige renovatie en realisatie van nieuwbouw in 2011, waarin St. Elisabeth werd getransformeerd tot een modern woonzorgcentrum, bestaat het complex uit individuele zorgappartementen en groepswoningen voor in totaal 130 bewoners, en 66 huurappartementen.
Na verkoop van het moederhuis Mariadal in 2012 is de bestuurszetel van de Zusters Franciscanessen van Mariadal verplaatst naar Mariastede, deel uitmakende van woonzorgcentrum St. Elisabeth.
Een bijzonder verhaal van een zuster over de glas-in-loodramen in St. Elisabeth
Elisabeth van Thüringen
In 1211 nam de vierjarige Elisabeth, dochter van koning Andreas van Hongarije, haar intrek in het kasteel de Wartburg van de Landgraaf van Thüringen en Hessen. Zij leidde daar jarenlang een rijk bestaan, want zij had alles wat haar hart begeerde. Temidden van de pracht en praal van het hof was zij een engel van onschuld, ze bezat een grote godsliefde en een warm hart voor de armen. Toen Elisabeth dertien jaar oud was, trouwde zij met Lodewijk, die zijn vader opgevolgde als Landgraaf van Thüringen.
Het was een zeer gelukkig huwelijk waaruit vier kinderen voortkwamen. Elisabeth mocht van haar man naar hartenlust haar aandacht en liefde voor de armen uitdragen, hoewel dat in die dagen zeer ongebruikelijk was. Toen Elisabeth 19 jaar was, stierf Lodewijk tijdens een pelgrimstocht aan de pest. Voor Elisabeth was dit een bijna onoverkomelijk verdriet. Later wees zij het huwelijksaanzoek van haar zwager af, die er daarna alles aan gelegen was om Elisabeth te betrappen op haar goede werken. Toen zij op een dag – met brood verstopt onder haar mantel – op weg was naar de armen, vroeg een soldaat aan Elisabeth haar mantel open te slaan. Toen Elisabeth dat deed, bleek dat zij geen brood, maar rozen onder haar mantel had. Dit verhaal staat bekend als ‘het wonder van de rozen’ en is de reden dat St. Elisabeth altijd is afgebeeld met een bos rozen in haar armen. En vandaar ons logo.
Elisabeth werd op jonge leeftijd ernstig ziek en overleed op 19 november 1231, 24 jaar oud. Al in 1235 werd zij door paus Gregorius IX heilig verklaard.
Wonen met zorg
Afhankelijk van uw indicatie en zorgvraag woont u in St. Elisabeth in uw eigen appartement of in een groepswoning, óf ontvangt u zorg bij u thuis.
Herstelzorg
Herstellende na een operatie of een ziekenhuisopname? U kunt tijdelijk bij ons komen wonen en in uw eigen tempo herstellen.
Dagbegeleiding
Onze dagbegeleiding is er voor senioren die kampen met een lichamelijke en/of psychische beperking, bijvoorbeeld als gevolg van dementie.
Ontmoeten en ontspannen
Elke week is er bij ons van alles te doen voor bewoners en andere geïnteresseerden, en u bent van harte uitgenodigd om ook eens langs te komen.
Kwaliteit
Dagelijks hebben we aandacht voor kwaliteit van zorg, wonen en welzijn, en we verantwoorden ons hierop op verschillende momenten in het jaar.
Werken en leren
Onze unieke zorgorganisatie biedt jou volop kansen voor je carrière. Je kunt bijvoorbeeld je opleiding bij ons volgen!
Nieuws
Intensieve samenwerking tussen St. Elisabeth en Groenhuysen voor toekomstbestendige ouderenzorg in Roosendaal
St. Elisabeth en Groenhuysen geven hun samenwerking nog meer ruimte zodat zij hun krachten kunnen bundelen voor toekomstbestendige ouderenzorg....
Stichting Vrienden van St. Elisabeth
In juli heeft de heer C. Verbogt afscheid genomen als bestuurslid van Stichting Vrienden van St. Elisabeth. Hij zat in het bestuur als afgevaardigde...
Brabantse zorgorganisaties ondertekenen manifest ouderenzorg
Bericht geplaatst op 6 augustus 2023 St. Elisabeth heeft samen met andere Brabantse zorgorganisaties een manifest ondertekend. Dit manifest is naar...