ROOSENDAAL – Evelien Ekiz, Senior Consulent Welzijn bij St. Elisabeth Roosendaal, mocht onlangs vier Wonderfoons in ontvangst nemen. Dat zijn omgebouwde telefoons, die oude liedjes laten horen als je de hoorn van de haak neemt. 

Wonderfoons zijn een groot succes in verzorgingshuizen, want ze geven mensen met dementie weer even letterlijk contact met vroeger en verlichten zo hun ontreddering, die in deze tijden van corona extra groot is.

Fiksclub

De Wonderfoons worden gebouwd door de Fiksclub van Stichting Transition Town Roosendaal. De honderd liedjes, die een Wonderfoon kan afspelen, heeft ze samen met een collega in de online catalogus van zo’n 1900 nummers uitgezocht, een flinke maar leuke en dankbare klus.

Demonstratie

En op 12 oktober was het dan zover. Sjaak Adriaanse van de Fiksclub kwam de Wonderfoons overhandigen en gaf meteen een demonstratie. Ook Klaartje Schepers en Amanda Schneiderberg, beiden Consulenten Welzijn, waren hierbij aanwezig. “We hadden vijf Wonderfoons besteld, maar de vijfde is nog niet klaar”, vertelt Evelien. “Toch hebben we samen met de Fiksclub besloten om de andere vier toestellen nu al te installeren. Omdat de groepswoningen nu in quarantaine zitten, is elke afleiding voor de bewoners welkom. Die vijfde komt later wel.”

Mensen met dementie

De Wonderfoons worden geplaatst in de gemeenschappelijke ruimtes van de Laantjes, het deel van St. Elisabeth waar mensen met dementie wonen. “Ik weet nu al een paar bewoners die heel veel van hun Wonderfoon gaan genieten”, zegt Evelien.

Oude telefoons gezocht

De Fiksclub is voor dit project nog steeds op zoek naar oude telefoons, liefst het klassieke PTT-model T65 met een draaischijf, dat vroeger in elk huis te vinden was. Heeft u nog zo’n oude telefoon? Neem dan contact op via info@ttroosendaal.nl of 0165-546557.

Bron: de Internetbode

X