Onder de Roos

Onder de Roos - week 8 2018 - 750 Roosendalers in kleur

Creatieve middag "750 Roosendalers in kleur" in ’t Trefpunt 

 

Op donderdagmiddag 15 februari leverden bewoners, familie en vrijwilligers in 't Trefpunt bij St. Elisabeth een bijdrage aan het project "750 Roosendalers in kleur", begeleid door kunstenares Peet Quintus. Iedereen kon laten zien wat voor hem of haar Roosendaal zo bijzonder maakt. Alle werkjes vormen samen een groot kunstwerk dat een mooie plaats krijgt in winkelcentrum De Roselaar. 

In eerste instantie was er wat aarzeling om de kwast te pakken en te gaan schilderen, maar na verloop van tijd zagen we alleen maar ijverige schilders! Er zijn 41 schilderijtjes gemaakt. Voor de muzikale sfeer trad het Nispens Vocaal met hun accordeons op.

Er is een leuk filmpje van deze middag gemaakt. Volg de link!

Dit bericht is geplaatst op: 21-02-2018

Onder de Roos - week 6 2018 - "Oh beestje toch... hoe kunnen ze het zo maken?"

Opening beleveniswand op De Laantjes eerste verdieping

De Laantjes eerste verdieping beschikt sinds januari over een beleveniswand. Met dank aan subsidiegelden t.w.v. 5.000 euro van de Rabobank hebben we deze unieke wand kunnen plaatsen. We zijn de Rabobank hiervoor zeer dankbaar!

 

Op dinsdag 30 januari werd de beleveniswand geopend. Marieke Bouwman hield een kort openingswoordje en vertelde onder andere dat deze beleveniswand het begin is. “Als het goed bevalt, komt er meer”, aldus Marieke. Bij de opening waren ook een vertegenwoordiger van de Rabobank en medewerkers van Art Design (de makers van de wand) aanwezig. Op de beleveniswand zijn koeien en een grasveld te zien. Op De Laantjes eerste verdieping wonen bewoners met dementie. Elke keer als zij langs de wand lopen, kunnen ze genieten van wat er te zien is.

Twee bewoners mochten het lint doorknippen en openden hierdoor officieel de beleveniswand. Na de opening kregen bewoners en genodigden koffie met gebak op de woongroepen.

De koe kan geaaid worden!

Dit bericht is geplaatst op: 30-01-2018

Onder de Roos - week 5 2018 - Diva Dichtbij op De Laantjes eerste verdieping

Diva Dichtbij: een ontroerende middag vol zang op De Laantjes  

Wanneer de wereld zich geleidelijk aan terugtrekt en de tijd al haast heeft afgedaan, is daar opeens een zangeres. Zij zingt de sterren vanuit de lucht, die vallen in je schoot. En opeens is daar het grote leven weer en stormen de herinneringen naar voren.

Deze tekst komt van Diva Dichtbij (www.divadichtbij.nl). Diva Anneke van Meurs bracht woensdagmiddag 24 januari een bezoek aan De Laantjes 2 t/m 6 om voor bewoners te zingen. 

Nicole van team Welzijn was erbij en vertelt dat bewoners in een halve kring zaten. De optredens van de diva werden, om het klein te houden, in de huiskamers van De Laantjes gehouden. De zangeres stelde zich eerst aan elke bewoner voor en zei dat ze voor hen kwam zingen. Zo tastte ze voorzichtig af hoe de bewoners op haar reageerden. 

Daarna begon ze te zingen, eerst voor iedereen in de huiskamer, daarna per bewoner. Voor iedereen herkenbare liedjes als Que sera sera en Het Dorp kwamen voorbij.

“Het was ontroerend om te zien hoe er echt contact ontstond tussen bewoners en de zangeres”, vertelt Nicole. “Soms was het zelfs best emotioneel, maar op een goede manier. Het was ook erg mooi om te zien hoe betrokken iedereen was, zowel bewoners, familie als collega’s. Collega Evelien vertelde me nog hoe bijzonder het is dat een kleine reactie van een bewoner zoveel indruk op ons allemaal kan maken. Er waren bewoners bij die de zangeres maar liefst drie keer bedankten.

Dit bericht is geplaatst op: 24-01-2018

Onder de Roos - week 47 2017 - receptioniste Elma Luijkx

“St. Elisabeth zonder receptie? Dat is onbestaanbaar” Receptioniste Elma Luijkx: “St. Elisabeth zonder receptie? Dat is onbestaanbaar. Want dan wordt er niemand meer welkom geheten bij binnenkomst. Bezoekers laten ook merken dat ze het fijn vinden dat wij er zijn. 

Velen zijn zelfs verbaasd dat er een receptie is. Die gastvrijheid is belangrijk. Je helpt ze met hun vraag, wijst ze de weg, geeft een kopje koffie als ze even moeten wachten. Het is jammer dat in veel andere zorghuizen die receptie is verdwenen. Wat is er fijner dan wanneer je ergens voor het eerst binnenkomt, dat je dan vriendelijk wordt verwelkomd?

Ik heb vijf collega’s, samen zorgen we ervoor dat de receptie elke dag open is. Wij zijn, dat mag ik best zeggen, de spil in de organisatie. Als iemand iets niet weet, komen ze naar ons. Als de technische dienst er niet is, en er is ergens een lamp kapot, dan draaien wij die er gewoon in. Geen enkel probleem voor ons. Is een telefoon leeg? Wij hebben batterijen. Wij kennen iedereen die hier rondloopt. Bewoners, medewerkers. Dat geeft een vertrouwde sfeer. Bewoners komen hier ook weleens gewoon een praatje maken aan de balie. 

Wij weten in principe alles van St. Elisabeth, maar… wij willen ook alles weten. Dan kunnen we het beste helpen, nietwaar? En als blijkt dat we iets niet weten, jaha, dan…."

Dit bericht is geplaatst op: 20-11-2017

Onder de Roos - week 44 2017 - kunstenares Anneke van der Laan

Keramiek in natuurlijke vormen

Behalve de fototentoonstelling over 90 jaar St. Elisabeth is er nog meer kunst te bewonderen in de gangen van St. Elisabeth. En wel in de vitrines achter de receptie. Daar zijn diverse werkstukken van keramiek te bekijken, gemaakt door de kunstenares Anneke van der Laan Mengelkamp. Haar werk is geïnspireerd door de natuur, zegt ze. “Ik ben heel mijn leven al geboeid door de natuur, door alles wat groeit en bloeit. Het is dan ook niet vreemd dat natuurlijke vormen en tinten een grote rol spelen in mijn kunst. De natuur kent veel zachte ronde vormen. Die zie je terug in mijn werk. Ik hou van die zachte schoonheid, mijn werk is eigenlijk een eerbetoon aan de natuur. Het vormt ook een mooi verschil met de maatschappij, die toch vaak hard en hoekig is.“

Dit bericht is geplaatst op: 26-10-2017

Onder de Roos - week 42 2017 - "Alles was mooi!"

"Alles was mooi!"Op het parkeerterrein bij ingang West verrees afgelopen woensdag 11 oktober een circustent. Daar werden die dag drie voorstellingen van elk een uur gegeven voor bewoners, medewerkers vrijwilligers en familie. Het circus was een van de evenementen ter gelegenheid van het 90-jarig jubileum van St. Elisabeth. 

De voorstelling, die met trompetgeschal begon, kende een reeks ware circusklassiekers. Zoals het telkens maar net draaiende houden van Chinese porseleinen bordjes en het jongleren met ballen, hoepels en kegels. Uit het publiek kwamen zachte kreten van bewondering toen een acrobate tot bijna in de nok van de tent in de gordijnen klom en, hangend in de gordijnstof, duizelingwekkende buitelingen maakte. Het publiek genoot zichtbaar van de kunsten en moest vaak lachen, bijvoorbeeld om de circusact met het konijn dat van wit zwart werd en ten slotte zwartwit. 

Na de voorstelling klonk er niets dan lof. Het woord ‘mooi’ gonsde door de gangen van St. Elisabeth. Op de vraag wat er dan zo mooi was, kwam steevast het antwoord: “Alles was mooi.” Zelfs het vertrek van het circus oogstte lof. Ook de dag erna was er nog de bewondering. Een bewoonster die vanuit haar appartement uitkeek op de circustent, zei: “Toen ik om zeven uur ‘s avonds thuiskwam, was de circustent al weg. Alles was al opgeruimd. Dat is knap werk, hoor.”

Dit bericht is geplaatst op: 11-10-2017