Nieuws

Dit bericht is geplaatst op: 09-08-2018

"Ik had liever het dubbele aantal adressen gehad!"

’s Ochtends vroeg op De Strijpe tweede verdieping. Plots gaan de liftdeuren open. Meneer Van Dongen, ook bewoner van deze verdieping, stapt uit. In zijn hand heeft hij een stapel kranten: allemaal exemplaren van BN/DeStem. 

Hij loopt een aantal adressen langs en bezorgt de kranten. Dit doet hij bij negen adressen in totaal. Zes dagen in de week. Op zondag is hij vrij.

Op donderdag 12 juli bel ik bij deze heuse postbode aan. Hij doet vrolijk de deur open en nodigt me binnen. Ik ga in een van de stoelen in zijn woonkamer zitten en we beginnen te kletsen over zijn ochtendtaak.

“Sinds ongeveer 12 weken breng ik ’s ochtends de kranten rond, maar alleen op de tweede verdieping van De Strijpe. Ik ben op het idee gekomen toen Anja, één van de verzorgsters, mij hierop wees. ‘Misschien is het rondbrengen van de kranten iets voor u, meneer Van Dongen, want u loopt inmiddels best wel weer lekker.’ Ik ben net 92 jaar geworden.”

Ik vraag hem of hij vroeger misschien postbode is geweest, maar dat is niet zo. Wel heeft hij zijn kinderen eens geholpen met een krantenwijk, zoals zoveel ouders dat ooit hebben gedaan. Zelf heeft hij in de landbouw en bij Nestlé gewerkt.

“Ik haal tussen half 8 en 8 uur de kranten bij de receptie beneden op. De kranten liggen daar klaar, maar ik moet ze nog wel aftellen. Ik neem er negen mee, zet een kruisje achter de naam en ga vervolgens met de lift weer naar boven. Ik leg de kranten op de bank bij de lift en vouw ze. Daarna stop ik ze achter de naambordjes bij de voordeuren. Ik ben ongeveer een kwartiertje bezig. Mijn buren worden daarna wakker en hun krantje is er. Leuk toch? Ook de verzorgsters zijn er blij mee, hebben ze me gezegd, het scheelt ze toch weer tijd.”Meneer Van Dongen komt uit de Wouwse Plantage en heeft lang in de Westrand gewoond. Zelfs nog tegenover St. Elisabeth in de Theresiastraat. Sinds anderhalf jaar, na het overlijden van zijn vrouw, woont hij naar tevredenheid in St. Elisabeth. Hij vindt het “een leuke club”. Elke dag eet hij in ’t Trefpunt met zijn vaste groepje. Ook gaat hij regelmatig naar braintraining en is hij een trouwe bezoeker van het rouwcafé. We bekijken ook wat foto’s en schilderijen in zijn woning en praten over vroeger.

De foto’s zijn overigens na het interview genomen. Toen we het daar over hadden, hebben we samen nog gelachen. “Ik hoor het mijn dochter al zeggen”, zegt meneer Van Dongen, “pa, doe wel een fatsoenlijk overhemd aan. Of pa, probeer voor die tijd naar de kapper te gaan. Maar daar ben ik laatst al naartoe gegaan.”

Dit bericht is geplaatst op: 19-07-2018

Met de neus in de boter

De bewoners van Laantje 7 bij St. Elisabeth hadden woensdagavond 11 juli geluk: dankzij meneer Van Doormaal, ook een bewoner van Laantje 7, genoten zij die avond van een culinaire maaltijd die hoogstpersoonlijk in de keuken van het Laantje door Floor en Haroun van café de 3 Weesgegroetjes werd bereid.

Rond een uur of 4 ’s middags stond de keuken in het Laantje ineens bomvol met allerlei ingrediënten. Floor en Haroun gingen, na een kleine rondleiding op het Laantje, aan de slag met het voorbereiden van het menu dat ze van tevoren aan de bewoners beloofd hadden: een amuse paté van parelhoen, een romige paprika-tomatensoep, een heerlijk zomers stamppotje met parelhoen en als toetje crème brûlée. Ook stond er een heerlijke sangria met vers fruit voor iedereen klaar. 

Hoe heeft meneer Van Doormaal dit eigenlijk voor elkaar gekregen?

Hij woont al een tijdje in Laantje 7, maar zijn huis is nog niet zo heel lang geleden verkocht. Hij was in bezit van een aantal beelden van Maria en Jezus, maar vond het net als zijn familie moeilijk om de spullen te verkopen. Samen besloten ze om de beelden te schenken aan café de 3 Weesgegroetjes en dochter Rina nam hiervoor contact met Floor en Haroun op. Iedereen die het gastvrije café kent, weet dat de beelden daar goed tot hun recht komen. De beelden hebben daarom een mooi plekje gekregen.

Als dank besloten ze een avond te koken voor meneer Van Doormaal én zijn medebewoners van Laantje 7. Op 11 juli was het zo ver. Rond 5 uur diende Haroun de eerste gang op en zei: “Dit is de 3W on tour bij St. Elisabeth, geniet ervan!” Het was overduidelijk dat iedereen er van genoot. Niet alleen van het eten, maar ook van de presentatie ervan.

Bij de derde gang, de zomerse stamppot met parelhoen, zuchtte een bewoonster voldaan: “Het is best veel zeg, maar wel héél erg lekker!” Meteen na de derde gang zei een andere bewoner: “Dat duurt wel lang hè, dat eten?”. Even was het stil, maar toen begon hij hard te lachen. Kenmerkend voor de sfeer van die avond: vrolijk en gezellig.

Het toetje was een show an sich: op verzoek van de bewoners karamelliseerde Floor de crème brûlée op de eettafel. Altijd weer een bijzonder schouwspel en zijn handelingen werden nauwlettend gevolgd.

Had iedereen z’n bord leeg? Nee, niet allemaal. De heren van het Laantje hebben alles opgegeten, de dames hadden daar soms wat meer moeite mee: het was dan ook een behoorlijke maaltijd.

Het eerste wat bewoners de dag erna tegen de ochtenddienst zeiden was: “Het was echt heel lekker en gezellig!” Floor en Haroun, bedankt voor jullie inzet. De bewoners van Laantje 7 (en Rina, Mariska en Irma) hebben ervan genoten.

Dit bericht is geplaatst op: 12-07-2018

Vrijwilligers gezocht!

Ben je op zoek naar vrijwilligerswerk of ken je iemand die op zoek is naar vrijwilligerswerk? Binnen onze organisatie zijn al vele enthousiaste vrijwilligers actief in diverse teams. Zo kun je vrijwilligerswerk doen op een van de woongroepen, bij dagbegeleiding, bij Welzijn en nog veel meer. 

Soms zijn we ook op zoek naar wat meer specialistische vrijwilligers. Zo zoeken we op dit moment naar een vrijwilliger die om de week op woensdagmorgen een zangochtend kan begeleiden. Bij voorkeur op de piano, maar gitaar mag ook!

Ook een vrijwilliger die om de week op woensdag bewoners met de rolstoelauto naar zwembad De Stok zou willen brengen/ophalen is welkom.

Mocht je hierin interesse hebben of geïnteresseerd zijn in de mogelijkheden binnen St. Elisabeth, dan kun je contact opnemen met Marianne Blenkers, coördinator Vrijwilligerswerk, via m.blenkers@stelisabeth.nl

We kunnen dan een vrijblijvende afspraak maken om kennis te maken en de mogelijkheden te bekijken!

Dit bericht is geplaatst op: 11-07-2018

Aanstelling eigen Specialist Ouderengeneeskunde in St. Elisabeth

We zijn er trots op dat we sinds juli dit jaar een eigen Specialist Ouderengeneeskunde in huis hebben. Per 1 juli start mevrouw C.P.M.C. Claassens, een ervaren arts, haar werkzaamheden exclusief voor de bewoners van St. Elisabeth. Samen met de fysiotherapeut, de psycholoog, de ergotherapeut, de palliatief verpleegkundige en de verpleegkundig specialist is daarmee een sterk en deskundig (para)medisch team dagelijks beschikbaar voor de (verpleeghuis)bewoners van St. Elisabeth.

Eerder besteedden we dit specialisme aan een externe partner uit. Het inbedden van dit specialisme in onze eigen organisatie is echter van grotere toegevoegde waarde voor bewoners en medewerkers dan een externe uitbesteding. De kortere lijnen vergemakkelijken namelijk de samenwerking met de verzorgenden en verpleegkundigen, waardoor de zorg voor de bewoners verder wordt verbeterd.

Een Specialist Ouderengeneeskunde (SO) is een arts, gespecialiseerd in de zorg voor ouderen. Deze arts is verantwoordelijk voor het onderzoeken, diagnosticeren, behandelen en begeleiden van bewoners met een complexe, samengestelde zorgvraag. Keuzevrijheid en zelfstandigheid van bewoners staan hierbij altijd voorop. Een SO wordt ingezet bij de zorg voor verpleeghuisbewoners, en kan ter ondersteuning van huisartsen worden ingezet bij de zorg voor ouderen.

Bereikbaarheidsdiensten
Als zorglocatie moeten we 24 uur per dag een arts bereikbaar en beschikbaar hebben. Deze bereikbaarheidsdienst wordt vanaf 1 juli georganiseerd met collega-organisatie SVRZ in Zeeland (Stichting voor Regionale Zorgverlening). Voor hun locaties op Tholen, samen met St. Elisabeth, staat 24/7 een team van artsen paraat voor de momenten dat dat nodig is. De afspraken liggen vast in een samenwerkingsconvenant, dat op 6 juni ondertekend is.

Kortom, weer een mooie stap in onze ambitie van goed naar uitstekend!

In ons werk draait het primair om het leveren van goede zorg vanuit ons hart: er écht zijn voor mensen. Onze kleine, karakteristieke zorgorganisatie heeft zich in de loop der tijd ontwikkeld naar een prachtige, moderne accommodatie waar het goed wonen en werken is. Bewoners, medewerkers en vrijwilligers creëren samen een Thuis met karakter.

Op de foto:
Marieke Bouwman (St. Elisabeth), Lydia Joossen (SVRZ), Chantal van Boven (SVRZ) en Angelie Wondergem (St. Elisabeth)

 

Dit bericht is geplaatst op: 07-06-2018

Onze keukenprinsessen en keukenprins zijn gestart!

Een paar maanden geleden adverteerden we met onze vacatures keukenprinsen en keukenprinsessen. En op 4 juni zijn ze gestart! Ze gaan koken voor de bewoners op De Laantjes. 

Het gaat niet alleen om het koken en de tafel dekken, het gaat om veel meer. Ze zijn vertrouwde gezichten op de woongroep en zorgen voor de bestellingen van de ingrediënten. Ze houden rekening met de wensen en behoeften van bewoners. En het allerbelangrijkst: er wordt op De Laantjes gegeten zoals thuis en gezellig gepraat over de gebeurtenissen van de dag.

Dit bericht is geplaatst op: 06-06-2018

Jaarverslag 2017 St. Elisabeth

Tevreden bewoners, herziene visies op zorg en een jubileumjaar vol activiteiten

In 2017 bestonden we 90 jaar en dat hebben we uitgebreid met bewoners gevierd. Maar 2017 was ook het jaar van het behalen van behoorlijk wat ambities op onze speerpunten, waarbij we continu samenwerken met, en ons verbinden aan, de buitenwereld. Samen met allerlei organisaties bereiken we onze doelstellingen voor bewoners van St. Elisabeth. Met resultaat! Want de tevredenheidsscore van 8,4 van de bewoners op de website van Zorgkaart Nederland zegt genoeg. 

Uitstekende zorg en dienstverlening
We hebben in 2017 een doorlopend verbeterplan geïntroduceerd, want het verbeteren van zorg en dienstverlening zien we als een continu proces. Familieparticipatie speelt hierbij een belangrijke rol, want alleen sámen met familie kunnen we de best mogelijke zorg leveren. Ook hebben we, gezien de gestegen complexiteit van de zorgvraag, een psycholoog aangesteld. Onze inspanningen werden, naast de mooie beoordelingen van de bewoners, bekroond met een verlenging van het gouden PREZO-keurmerk. Dit keurmerk staat voor kwaliteit van zorg.

Inspirerend werk
In 2017 hebben we de verandering naar meer zelfstandigheid binnen de teams verder voortgezet. Het uitgangspunt hierbij is om medewerkers binnen vastgestelde kaders de verantwoordelijkheid te geven die past bij hun situatie en competenties. Deskundigheidsbevordering van medewerkers staat altijd hoog op onze agenda, hier investeren we dan ook graag in door middel van symposia en bijscholingen.

Gezonde organisatie
We scoorden maar liefst vier sterren op de audit Gastvrijheidszorg. Ook op de Wmo-audit scoorden we goed. Audits zijn een belangrijk instrument ter bewaking van onze kwaliteit. We werken inmiddels ook met het ECD, een voorschrijfsysteem voor medicatie en we introduceren e-learning. In financieel opzicht boeken we ook positieve resultaten, waarbij we de overhead beperkt houden. Onze inkomsten worden namelijk zoveel als mogelijk besteed aan datgene waarvoor ze bedoeld zijn: de zorg.

Ons volledige jaarverslag lees je hier.

In ons werk draait het primair om het leveren van goede zorg vanuit ons hart: er écht zijn voor mensen. Onze kleine, karakteristieke zorgorganisatie heeft zich in de loop der tijd ontwikkeld naar een prachtige, moderne accommodatie waar het goed wonen en werken is. Bewoners, medewerkers en vrijwilligers creëren samen een Thuis met karakter.

Dit bericht is geplaatst op: 30-05-2018

Spreekuur Digipunt nu ook op vrijdagochtenden in St. Elisabeth

Zou u wel eens wat hulp kunnen gebruiken bij zaken die u via internet moet of wilt regelen? Of heeft u algemene vragen over het internet en de digitale wereld? Bij het Digipunt kunt u terecht met uw vragen.

Het Digipunt is een samenwerking van WijZijn Traverse Groep en Humanitas, en is anderhalf jaar geleden gestart met twee spreekuren op maandag en dinsdag. Deze worden dusdanig goed bezocht, dat er nog een spreekuur geopend is op vrijdagochtend in St. Elisabeth aan de Wouwseweg 21. Ook hier bent u van harte welkom om eens langs te komen. Het spreekuur vindt plaats van 09.30 uur tot 11.30. 


Waarmee kan het Digipunt u ondersteunen?

  • inschrijven / verlengen Klik voor Wonen (woningstichting)
  • doorgeven van wijzigingen bij de uitkeringsinstantie
  • uploaden en versturen van formulieren
  • aanvragen van uw DigiD
  • aanvragen en gebruik van een e-mailadres
  • aanvragen van zorg en huurtoeslag
  • uploaden of downloaden van uw declaratieformulieren
  • algemene vragen op digitaal gebied


Het Digipunt in St. Elisabeth is toegankelijk voor iedereen en u hoeft geen afspraak te maken om langs te komen. U vindt de vrijwilligers van het Digipunt in restaurant ’t Trefpunt in St. Elisabeth aan de Wouwseweg.

Spreekuren Digipunt

Maandagmiddag: 13.30 uur – 16.00 uur Parrotia (Markt 54G) – vanaf 30 april

Dinsdagmiddag: 13.30 uur – 16.00 uur Parrotia (Markt 54G) – vanaf 30 april

Vrijdagochtend: 09.30 uur – 11.30 uur St. Elisabeth (Wouwseweg 21)

Dit bericht is geplaatst op: 12-04-2018

Onder de Roos

In Onder De Roos komen bewoners, vrijwilligers en medewerkers van St. Elisabeth aan het woord over hún woonzorgcentrum. Kleine verhalen die voor hen van grote waarde zijn: verhalen die veel vertellen over St. Elisabeth. We publiceren deze verhalen om de paar weken in ons medewerkers- en bewonersbulletin, maar we willen ze u ook niet onthouden! Klik hier voor de verhalen!

Dit bericht is geplaatst op: 22-09-2017