Nieuws

Mooie beoordeling van ons kwaliteitsverslag 2018!

Bron: Thuis in het Verpleeghuis - waardigheid en trots op elke locatie 

Volgens het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg moet ieder verpleeghuis verantwoording afleggen over haar kwaliteitsbeleid. Maar hóe de organisatie dat precies moet doen, staat nergens beschreven. Met een puntsgewijze aanpak en een beeldende vormgeving koos St. Elisabeth uit Roosendaal voor duidelijkheid en overzichtelijkheid. Per thema van het kwaliteitskader is in één oogopslag te zien wat de organisatie heeft bereikt. Bestuurder Marieke Bouwman: ‘wij besloten twee in één te doen: jaarverslag én rapportage.’

‘St. Elisabeth is een kleine organisatie met een lage overhead’, vertelt bestuurder Marieke Bouwman. ‘We zijn gewend om dingen efficiënt te doen. Daarnaast willen we graag transparant zijn. We willen helder en inzichtelijk maken wat onze resultaten zijn. Sinds het kwaliteitskader hoeft dat niet meer via een traditioneel jaarverslag. Wel zijn we verplicht iets te rapporteren op basis van ons kwaliteitsplan. Wij besloten twee in één te doen: jaarverslag én rapportage.’ Samen met een externe vormgever gingen de communicatiemedewerker en de kwaliteitsmedewerker van St. Elisabeth aan de slag. Het resultaat is een klikbare pdf met mooie, duidelijke infographics en bondige tekst. De vormgeving volgt de acht thema’s van het kwaliteitskader. Wat St. Elisabeth in 2018 bereikte, is in één oogopslag duidelijk.

Lees verder

Dit bericht is geplaatst op: 02-07-2019

We hebben het Beste Werkgevers Keurmerk behaald!

En zijn daarmee een 3-sterren werkgever. Dat is het hoogst haalbare aantal sterren. Organisaties met dit keurmerk worden door hun medewerkers hoger beoordeeld dan hun branchegenoten op goed werkgeverschap. Daar zijn we trots op!

We scoren een 8,1 voor St. Elisabeth als werkgever (t.o.v. 7,1 gemiddeld VVT). Medewerkers zijn trots op St. Elisabeth: we scoren hiervoor een 8,0 t.o.v. 7,2 gemiddeld VVT. Wat plezier in het uitvoeren van het werk betreft ervaren medewerkers een 8,4 (t.o.v. 8,2 gemiddeld VVT).Dit bericht is geplaatst op: 21-06-2019

"Het onderling contact is buitengewoon goed!"

(door: Addy Bakx)

Op een zonnige lentedag is het goed toeven op het terras van mevrouw Mulders. Ze kijkt uit op een mooie tuin die grenst aan de speeltuin van de Sint Theresiastraat. Het is leuk om de vrolijke kinderstemmen te horen die uit de speeltuin klinken.

Mevrouw Mulders is een van de eerste bewoners die in Clarastede kwam wonen. Dat is nu ruim zeven jaar geleden. Ze kende St. Elisabeth al wel via haar zus die in Franciscusstede woont. Mevrouw Mulders en haar man woonden in Rucphen. Ze was daar samen met haar schoonzus, beiden destijds al zeventig jaar oud, vrijwilligster in de Kerkakkers, Centrum voor Wonen en Zorg. Daar zag ze hoe het ging als bij een echtpaar een van beiden meer verzorging nodig had, bijvoorbeeld door dementie. Het was bijna onmogelijk om dan nog als echtpaar bij elkaar te kunnen blijven wonen. De partner die verpleging en verzorging nodig had, verhuisde en de ander bleef alleen achter in het appartement.

Mevrouw Mulders hoorde dat St. Elisabeth nieuwe appartementen ging bouwen. Dat leek haar en haar man wel wat. Vooral het idee dat bewoners daar samen kunnen blijven wonen, ook als er voor een van hen of voor beiden meer hulp nodig blijkt te zijn, sprak erg aan.

Meneer en mevrouw Mulders schreven zich in voor een appartement. Toen de nieuwbouw klaar was, hadden ze de keuze uit wel zes of zeven appartementen. Wat een luxe! Ze zijn met hun drie kinderen de woningen gaan bekijken. De keuze viel op nummer 54, hetzelfde huisnummer als in Rucphen.

Mevrouw Mulders: “Iedereen verklaarde ons voor gek. Wie gaat er nou in een huurappartement bij een verzorgings- en verpleeghuis wonen als je nog zo goed in je eigen koopwoning woont? Wij hebben nooit spijt van onze keuze gehad en ook geen heimwee. Wel was het in het begin even wennen.

Het eerste jaar dat we hier woonden, deed ik het huishouden nog zelf. Onze zoon is handig in klusjes, onze ene dochter doet de boodschappen en de andere dochter gaat mee als we naar de dokter moeten. Vanaf de tijd dat mijn man last van zijn aorta kreeg, hebben we huishoudelijke hulp van buitenaf. Dat is nu wekelijks twee uur en drie kwartier. Ik kook nog zelf. De was doen we ook zelf. We zijn vindingrijk geworden in het opmaken van ons bed en dat lukt ons gelukkig ook.

Nadat ik in het ziekenhuis was opgenomen wegens een TIA en een pacemaker had, kreeg ik hier verpleeghulp van St. Elisabeth. We hebben in die tijd ook gebruik gemaakt van restaurant ‘t Trefpunt. Ik ga in Rucphen naar de kapper. Iedere zondag gaan we hier naar de kerk. Ik haal ook weleens iets in het winkeltje.

Clarastede heeft een eigen gemeenschappelijke ruimte. Daar sjoel ik iedere dag, zeven dagen per week, in een groep van twaalf vrouwen van kwart over zes tot half acht ’s avonds. We beginnen met praten over ieders wel en wee. Zo hebben we elkaar ook echt goed leren kennen. In de gemeenschappelijke ruimte worden ook legpuzzels gelegd. Iedere week wordt er samen gepuzzeld aan grote puzzels van wel 1000 stukjes. De mannen komen bij elkaar als een van hen jarig is of om samen naar een voetbalwedstrijd te kijken, bijvoorbeeld als Ajax speelt. Bij speciale gebeurtenissen, zoals een zestigjarige bruiloft, versieren we de deur van desbetreffende bewoners. Dat maakt sfeer. In 2016 startte hier een gymclub. Je betaalt er contributie voor. Daar zijn wij allebei bij. Iedere week is het met zo’n twintig mensen samen gymmen.

Ik ben jarenlang vrijwilligster geweest bij de handwerkclub en bij het koffie schenken in ‘t Trefpunt als daar iets te doen was. Dat gaat nu niet meer. Ik ben nog wel betrokken bij een groep van team Welzijn. We denken mee over wat voor activiteiten er voor de bewoners georganiseerd kunnen worden. Dat is leuk en ik word er niet moe van. Met Koningsdag, Kerstmis, Pasen en met de kermis proberen we er met z’n allen een feest van te maken. Voor die grote feesten worden alle bewoners van St. Elisabeth uitgenodigd. De uitnodiging voor een grote feestelijke activiteit ziet er altijd heel mooi uit. Ik heb een album waarin ik die uitnodigingen samen met foto’s van feestelijke gebeurtenissen bewaar.

Behalve een schoonzus heb ik geen eigen familie meer. Mijn man heeft nog drie broers die hier regelmatig op bezoek komen. We krijgen ook weleens bezoek van neven en nichten.

Ik heb nog nooit gehoord dat mensen er spijt van hebben dat ze hier zijn komen wonen. Het onderling contact hier is buitengewoon goed! En ook met nieuwe bewoners wordt er vrijwel meteen contact gemaakt.”

Dit bericht is geplaatst op: 28-05-2019

Stamtafel bij St. Elisabeth: iets voor u? Opening op 3 juni

 

Het project Stamtafels is ontstaan door een samenwerking tussen Groenhuysen en St. Elisabeth met subsidie van de gemeente Roosendaal. Tijdens deze inloop voor ouderen is er speciale aandacht voor sport en cultuur. U kunt van maandag t/m vrijdag tussen 10:00 en 16:00 binnenlopen.

Kom voor de gezelligheid eens langs voor een kopje koffie, een gezonde maaltijd en/of voor diverse activiteiten. Er is geen indicatie nodig om deel te nemen, u bent van harte welkom! 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Manuela Perinotto, coördinator van de stamtafel. Zij vertelt u graag meer of komt bij u langs om kennis te maken.

Telefoon: 06 - 83 13 12 56
E-mail: m.perinotto@stelisabeth.nl
mperinotto@groenhuysen.nl

 

Dit bericht is geplaatst op: 28-05-2019

Daar komt de bruid!

Feestelijk klinkt de bruiloftsmars waarmee  in ’t Trefpunt de Trouwmodeshow wordt geopend. We gaan trouwjurken zien van zowel bewoners, personeel als vrijwilligers. Het zijn hun eigen jurken of die van hun dochters of kleindochters. Kitty van Heyst presenteert de show. Lopend op een heuse catwalk wordt de ene na de andere jurk vertoond. Bij iedere bruidsjurk vertelt Kitty het verhaal wat erbij hoort. Wiens jurk is het? Wanneer en waar was de trouwdag? Werd er voor de wet en voor de kerk getrouwd? Waar was het feest?   

      

Enkele bewoners van St. Elisabeth die in de zaal aanwezig zijn kijken toe hoe hun trouwjurk nu door iemand anders deze middag weer wordt gedragen. Eén van hen wil samen op de foto.

Een volle zaal geniet van alle droomjurken. Jurken met en zonder sleep, jurken met en zonder mouwen, voor deze gelegenheid wel allemaal met hetzelfde bruidsboeket. Niet alle bruidsjurken zijn in het wit. Trouwen in het wit mocht vroeger alleen als je niet zwanger was.

Zoals alle kleding geeft ook bruidsmode een tijdsbeeld weer. Zo was het in de jaren zeventig helemaal in om in een gekleurde jurk met bijpassende hoed te trouwen. Een mooi voorbeeld daarvan is de beige/bruine jurk waarin een katholiek meisje 44 jaar geleden trouwde met een protestantse jongen. Het gezegde: ‘Twee geloven op een kussen, daar slaapt de duivel tussen’ ging voor hen niet op. Inmiddels is de bruidegom van toen tot diaken gewijd in een katholieke kerk.

Gekleurd was ook de roze jurk met een crèmekleurig bovenstuk. Het bruidspaar trouwde in 2011. Ze hielden allebei erg van fietsen. Met zo’n lange jurk aan gaat dat niet. Daarom werd de bruid in een riksja vervoerd en fietste de bruidegom achter haar aan. Een jonge telg uit de familie noemde de bruid een zeemeermin vanwege haar outfit.

Bruidsjurken zijn er voor het mooi en niet altijd even praktisch. Zeker niet als een bruidsmeisje dringend moet plassen en de bruid samen met haar bij een willekeurig huis zich in een kleine wc moet wringen… Het is gelukkig allemaal goed gekomen.

Speeltuin het Vrouwenhof werd door een bruidspaar gekozen om er hun bruidsreportage te maken. Op verzoek van de fotograaf wilde de bruid wel op de kabelbaan. Die ging door het gewicht wel erg hard. De bruidegom wilde zijn bruid verhoeden voor de paal. Daarbij stapte hij op de zoom van haar jurk, die een stuk inscheurde. Gelukkig was de redding nabij. Een schooljuf, die met haar klas in de speeltuin was, haalde veiligheidsspelden van de naambordjes van de kinderen en herstelde daarmee de jurk. De voetstap op de jurk is nog steeds te zien en de spelden zijn er nooit uitgehaald.

In de pauze is er tijd om even bij te komen van al het moois. Bij een drankje en warme bladerdeeghapjes wordt er bijgepraat.

De show wordt hervat. Er loopt nu een stel op de catwalk. Behalve het gebruikelijke applaus wordt er spontaan een ‘Lang zullen ze leven’ aangeheven.

Bijzonder was de bruidegom in zijn kostuum van 1965, een Schotse kilt. Hij werkte destijds in Schotland en laat nu, begeleid door traditionele doedelzakmuziek, zijn trouwpak zien. 

Op het eind van de show wordt de winnaar van de deze week gehouden trouwfotowedstrijd bekend gemaakt. Mevrouw Kerstens had alle foto’s goed en wint daarmee een slagroomtaart op bestelling.

Deze middag is gebleken hoe trouwen door de jaren heen voor iedereen een feest is en blijft! 

Addy Bakx

Dit bericht is geplaatst op: 15-05-2019

Terugblik op 2018

Onze terugblik op 2018 is gereed. We hebben onze acties dit keer puntsgewijs en beeldend vormgegeven. U kunt vrij door het document heen klikken en per thema uit het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg in één oogopslag lezen wat wij op dat gebied in 2018 hebben gedaan. En dat is nogal wat!

Klik hier voor de infographic en dan wordt u vanzelf door het document geleid.

We kijken terug op een bijzonder jaar waarin bewoners, medewerkers, vrijwilligers en leerlingen weer veel werk hebben verzet. Door altijd in beweging te blijven, houden we onze koers. De koers naar een mooie toekomst. 

Meer weten? Neem gerust contact met ons op!

Dit bericht is geplaatst op: 09-05-2019

Gezellig uit in eigen huis!

Terwijl het buiten grijs was en regende, kleurde ‘t Trefpunt oranje. Dat kwam door de kleur van de lampenkappen en de oranje bloemetjes op de tafels. Op 25 april, zo tegen Koningsdag, was er een warme sfeer tijdens het programma van de Corien de Groot foundation. Het duo Daan en Gerlinde bracht bekende Nederlandse liedjes ten gehore die werden afgewisseld met korte schetsjes. Het was genieten in de zaal!

Het programma was een geschenk van de Corien de Groot Foundation aan St. Elisabeth. De firma Vegro is leverancier van verpleegartikelen aan St. Elisabeth en hoofdsponsor van de Corien de Groot Foundation. Een paar keer per jaar mag Vegro een activiteit aan een verzorgingshuis aanbieden. Vanwege de prettige sfeer in huis is St. Elisabeth hiervoor uitgekozen.Daan en Gerlinde komen uit Katwijk. Afgelopen weekend was Daan aan het strand. Anders dan op deze middag scheen de zon daar volop. Zijn hoofd werd zo rood als een kreeft. Nu houdt hij wel van kreeft, maar niet op zijn hoofd…

Daan en Gerlinde liepen met hun microfoon de zaal in om de aanwezigen bij hun optreden te betrekken. Het lied ‘Ik hou van jou’ wat door Maribelle uit Volendam in 1984 op het Eurovisiesongfestival werd gezongen klonk mooi uit de mond van Gerlinde.

In de pauze kreeg iedereen bij de koffie een lot uitgereikt. Er was een tafel met prijzen die werden verloot. Mijn buurvrouw had tot vijf keer toe bijna prijs, maar jammer voor haar altijd nét niet. De bonbons en de douchegel gingen naar andere gelukkigen.

Na de pauze verscheen Daan in een oranje jasje met rood wit blauwe opdruk. Dat deed denken aan de Postcodeloterij. Wat zouden we doen met 1 miljoen? Het is belangrijk om je dromen te blijven houden. Daan droomt er bijvoorbeeld van om een keer bij Koning Willem Alexander en Koningin Maxima op de koffie gevraagd te worden en dat zij dan voor een tompouce erbij hebben gezorgd.

De middag werd heel toepasselijk afgesloten met het lied ‘Samen zijn’. Samen lachen, samen huilen, dat wil toch iedereen. De firma Vegro werd dan ook hartelijk bedankt voor deze warme middag.

Addy Bakx

Dit bericht is geplaatst op: 26-04-2019

Feestelijke opening van de vide van De Laantjes 4-5-6

De vide van De Laantjes 4-5-6 is een bijzondere vide. Vorig jaar lieten we een van de wanden versieren met een print van een landschap vol gras en koeien. Het meest bijzondere van het geheel is die ene koe… Deze is zodanig ‘uit’ de muur geplaatst dat ze aaibaar is. We hebben dit kunnen realiseren door giften van sponsoren.

Ook de wand aan de overkant is door giften van sponsoren tot stand gekomen. Op deze wand zijn enkele weken geleden prints aangebracht van gevels, ramen en veel groen. Ook hebben we er lantaarns en bankjes weggezet. Het ziet er heel sfeervol uit!

Op donderdag 25 april is de opgefleurde vide officieel geopend door drie bewoners. Zij namen plaats op het bankje tegen de muur. Na een welkomstwoordje door Marieke Bouwman, waarin ze All Art Design (de maker van de wanden, die heel attent een cadeau voor de bewoners had meegebracht) en de sponsoren bedankte, lieten de bewoners de meegebrachte confettikanonnen flink knallen! “Als ik op dit bankje zit en naar de overkant kijk, is het net alsof ik echt buiten ben en in het weiland sta”, zegt een van de bewoners tevreden.

Dit bericht is geplaatst op: 25-04-2019

Symposium: Mensen met een missie / een samenvatting

Op 10 april vond in ‘t Trefpunt het symposium Mensen met een missie plaats. Zo’n 50 genodigden kwamen naar St. Elisabeth om te horen hoe Olga van Rijn (lid Raad van Toezicht van St. Elisabeth), Ellen D’Leon - van der Hoeven (Chef Kabinet van het Defensie Ondersteuningscommando) en Broeder Bernardus (abt van Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven in Tilburg) dagelijks invulling geven aan hun missie in hun werk. Want net als St. Elisabeth (“We moeten de mensen blij maken”) hebben ook bovengenoemde sprekers een duidelijke missie.

Opening
Marieke Bouwman heette om 16.00 uur iedereen welkom. Ze vertelde over de aanleiding van het symposium: het nieuwe ondernemingsplan van St. Elisabeth. Dit plan is een voortzetting van de eerder ingezette richting waarbij drie koersen bepaald zijn: het bieden van topzorg, het zijn van een topwerkgever en volop inzet op welzijnsparticipatie. “We hebben een duidelijke missie”, vertelt Marieke Bouwman, “we moeten de mensen blij maken, zoals Elisabeth van Thüringen het zei. En ik wil alle aanwezigen graag laten inspireren door onze sprekers van vanmiddag, die met dezelfde gedrevenheid hun missie in hun werk naleven en ons meenemen in hun verhalen. Wat drijft hen en hoe blijven zij op koers?”

Een korte weergave van de middag:

Topzorg
Olga van Rijn neemt het thema Topzorg op zich. Ze vertelt over de enorme uitdaging die er binnen de zorg is en stipt aan dat de zorgvraag in de komende 25 jaar enorm toeneemt. Het is belangrijk om stappen in de zorg richting kennisintensief te zetten, in plaats van harder werken. Er wordt namelijk al erg hard gewerkt in de zorg. Veel meer gaat het om slimmer organiseren en meer autonomie. Het bieden van goede zorg is de basis: het gaat vooral om het leren en verbeteren. Ga met elkaar het gesprek aan. Herken, begrijp, waardeer en handel.“Topzorg wordt uiteindelijk weer basiszorg”, vertelt Olga van Rijn. “Nieuwe ontwikkelingen, door wie dan ook ingezet, worden later bij andere organisaties ook going concern. Daarom is het belangrijk om steeds weer te innoveren, waarbij het luisteren naar cliënten en samenwerking tussen zorgorganisaties erg belangrijk is. Het bieden van topzorg houdt in: sociale innovaties voor mensgerichte zorg, inzet op technologische ontwikkelingen, aandacht voor spiritualiteit en positie van de plaats van ouderenzorg in het medisch model.”

Olga van Rijn sluit af met haar missie: samen innoveren, leren en verbeteren, op weg naar mensgerichte topzorg. “En dat heeft St. Elisabeth al goed voor elkaar. St. Elisabeth biedt mensgerichte zorg, heeft oog voor techniek en er is veel aandacht voor spiritualiteit.”

Topwerkgever
Het woord is aan Ellen D’Leon – van der Hoeven, Chef Kabinet van het Defensie Ondersteuningscommando (DOSCO). Dit commando ondersteunt de commando’s Landstrijdkrachten, Luchtstrijdkrachten, Zeestrijdkrachten en de Koninklijke Marechaussee.

Zij neemt het thema Topwerkgever voor haar rekening. “Ondersteunen is onze missie”, kopt ze er meteen in, “en ondersteunen is tevens mijn passie.” Op die manier vertelt ze ook over haar werk. Het belang om goed werkgeverschap te tonen, staat bij haar voorop. Het DOSCO wil vooral transparant zijn. Ook is het binnen DOSCO belangrijk dat collega’s onderling van elkaar weten wat hun werk inhoudt.In deze tijden van een krappe arbeidsmarkt is het ook bij Defensie een uitdaging om aan goede mensen te komen en hen te behouden. Duurzame inzetbaarheid is dan ook een belangrijk thema. Door middel van sport en het aanbieden van goede voeding wordt verwacht dat iedereen aan zijn of haar fysieke fitheid werkt. Zo worden gezonde maaltijden gratis beschikbaar gesteld. Wil men toch liever een broodje kroket? Dan is dat tegen betaling. Naast de fysieke conditie is er ook oog voor de mentale gesteldheid.

Defensiemedewerkers maken steeds meer gebruik van yoga en meditatie. Daarnaast verwacht men van iedereen dat je elke 3 tot 5 jaar van functie wisselt. Zo wordt ruimte geboden aan anderen om ervaring op te doen én houdt men iedereen scherp doordat je je telkens weer in iets nieuws gaat verdiepen. Er wordt een beroep gedaan op ieders aanpassingsvermogen, dat van cruciaal belang is binnen Defensie. “De wind kun je niet veranderen, wel de stand van de zeilen”, besluit Ellen.

Welzijnsparticipatie
Broeder Bernadus is abt van Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven in Tilburg en is de derde en laatste spreker. Hij concentreert zich op welzijnsparticipatie. “Religieus erfgoed is geen monument van stenen, maar juist iets van de praktijk: levend, een beleving”, geeft hij de aanwezigen mee. In het leven gaat het om het geluk van iedereen en om ruimte scheppen ter bevordering van het welzijn van anderen. Hij vertelt het voorbeeld van de oudere generatie monikken in zijn abdij die letterlijk ruimte maakten voor de jongere generatie door naar een andere plaats te verhuizen.

Als welzijnsparticipatie verzandt in het denken in clichébeelden, dan kunnen organisaties welzijnsparticipatie maar beter schrappen. Hij vindt dat in de missie van St. Elisabeth al de basis van welzijnsparticipatie ligt. De organisatie heeft oog voor het welzijn van de mens die aan haar zorgen is toevertrouwd.

Muziek
Na elke spreker volgt een muzikaal intermezzo, verzorgd door Adrie van Osch (lid RvT van St. Elisabeth) “Ouderen zijn niet alleen maar oud en kwetsbaar”, leidt hij in, “maar kunnen jongere generaties nog volop wat leren. Zij zijn mensen met een verhaal.” Vervolgens zingt hij Old Man van Neil Young, waarbij hij zichzelf begeleidt op de gitaar. Later volgen het lied Your Song van Elton John en Imagine van John Lennon. Het is tijd voor een hapje, drankje en napraten, en iedereen krijgt een attentie en het nieuwe ondernemingsplan van St. Elisabeth mee.

Het gaat goed met St. Elisabeth. De insteek voor de komende jaren is daarom, zoals ook in ons ondernemingsplan wordt benoemd: We houden koers.

Dit bericht is geplaatst op: 12-04-2019

St. Elisabeth zeer positief gewaardeerd in inspectierapport Gezondheidszorg en Jeugd

St. Elisabeth is persoonsgericht en deskundig,
 onze kwaliteit en veiligheid zijn op orde:

Alle zorgaanbieders die intramurale ouderenzorg leveren op grond van de Wet langdurige zorg en de Zorgverzekeringswet worden door de Inspectie Gezondheid en Jeugd bezocht. Zo ook St. Elisabeth. Onlangs ontvingen we het inspectierapport en we kunnen vol trots zeggen: op alle onderzochte thema’s scoren we zeer positief.

We behoren met een dergelijk rapport tot de koplopers van de ouderenzorg in Nederland: we scoren beduidend beter dan de meeste andere ouderenzorgorganisaties. Tegelijkertijd realiseren we ons dat een bezoek van de inspectie een momentopname is. Zorgen blijft mensenwerk, en dit rapport wil niet zeggen dat er bij ons nooit fouten worden gemaakt. Belangrijk is echter dat we daar áltijd op reflecteren en er samen van leren.

De inspectie toetste ons op een aantal normen uit de thema’s persoonsgerichte zorg, deskundige zorgverlener, sturen op kwaliteit en veiligheid, en medicatieveiligheid:

Bevindingen

St. Elisabeth biedt persoonsgerichte zorg
In het rapport geeft de inspectie aan dat we binnen St. Elisabeth de zorgbehoefte en mogelijkheden van bewoners goed in beeld hebben en dat we hierbij familie en naasten intensief betrekken. Zorgmedewerkers kennen de bewoners, en hun houding kenmerkt zich als persoonlijk en respectvol. De eigen regie wordt zoveel mogelijk gestimuleerd. Bewoners genieten van de gezellige en rustige uitstraling van de huiskamers van de groepswoningen en er is veel aandacht voor de maaltijden.

St. Elisabeth is een deskundige zorgverlener
Het regelmatige overleg tussen de zorgmedewerkers, de specialist ouderengeneeskunde en de psycholoog wordt door de inspectie gewaardeerd. In alle lagen van de organisatie wordt het gesprek over (bewegings)vrijheid versus veiligheid gevoerd. Psychofarmaca zetten we niet zomaar in: we kijken eerst naar alternatieven.

De inspectie concludeert dat medewerkers binnen St. Elisabeth voldoende tijd hebben voor de uitvoering van de dagelijkse zorg, zeker na de komst van de keukenprinsessen en sfeermakers in de huiskamers. Er is ruim aandacht voor het bieden van een passend aanbod aan scholingen op allerlei thema’s uit de zorg.

St. Elisabeth stuurt goed op kwaliteit en (medicatie)veiligheid
De inspectie concludeert in het rapport ook dat de kwaliteit en (medicatie)veiligheid binnen St. Elisabeth goed op orde is. Regelmatig vinden er in- en externe audits plaats. Teams werken met een doorlopend verbeterplan met verbeteracties.
Vertrouwen

Het rapport geeft ons alle vertrouwen voor de komende jaren. We zien dit daarom dan ook als een bevestiging van de ingezette koers sinds ons ondernemingsplan uit 2015: van goed naar uitstekend. En deze koers zetten we in ons nieuwe ondernemingsplan voort.

Dit bericht is geplaatst op: 28-03-2019

Carnaval 2019 bij St. Elisabeth: wat een sfeer, wat een feest!

Fris en fruitig zitten ze ’s ochtends vroeg in mijn kantoor: Diana van Rijsbergen en Marjolein van Zinnen. Of nee, ik bedoel natuurlijk Dieneke van Rieneke en Lientje van de Kaai. Laat ik wel in RAC-sferen blijven. Zij zijn twee van de in totaal 13 boeren van het RAC. Het is donderdag 28 februari en ze hebben er al flink wat dagen carnaval op zitten. 

Voordat het feest in ’t Trefpunt in St. Elisabeth losbarst, nemen ze even de tijd om mij te vertellen over hun vrijwillligerswerk bij het RAC. Want wat zorgen ze toch met z’n allen al jaren tijdens de dagen voor carnaval voor mooie momenten voor mensen in het ziekenhuis en (verzorgings)tehuizen in Roosendaal. En dat doen niet alleen de boeren, maar zeker ook de 30 vrijwilligers om hun heen. De zogenaamde ‘helpende handjes’. En allemaal doen ze dat vanuit hun hart. 

Vanuit de Douane en de Belastingdienst werd er in 1950 in Roosendaal een heel speciale carnavalsvereniging opgericht: RAC, oftewel De Rijks Ambtenaren Carnavalsvereniging. In die tijd vonden een aantal ambtenaren dat ze eens wat anders moesten doen dan alleen maar ‘halen’ bij de mensen. Zij besloten om met carnaval alle mensen die in het ziekenhuis lagen een fruitdoosje te brengen. Inmiddels is deze traditie groter gegroeid. Het RAC organiseert in de tehuizen in Roosendaal een carnavalsochtend, -middag of –avond. Compleet met zeulbands en orkest (bron: http://www.rac-carnaval.nl). 

Dit jaar is de RAC-week op zaterdagmorgen in het ziekenhuis gestart. De woensdag en donderdag daarvoor zijn de doosjes voor het fruit gevouwen en gevuld. Op vrijdag zijn ze rondgebracht. Er zijn maar liefst 1260 fruitdoosjes en 47 fruitmanden door de boeren en vrijwilligers gevuld. Het fruit én al het lekkers dat tijdens het feest wordt uitgedeeld, is door sponsoren mogelijk gemaakt. Ik ben benieuwd hoe lang Dieneke van Rieneke en Lientje van de Kaai al bij het RAC zijn en hoe ze er terecht gekomen zijn. 

“Ik ben nu 2 jaar boer bij het RAC, maar daarvoor was ik jaren vrijwilliger en zeulde ik mee in de polonaise. Vorig jaar ben ik gedoopt”, zegt Dieneke van Rieneke. “Vroeger als kind lag ik een aantal keer in het ziekenhuis. Ik keek altijd uit naar de komst van het RAC. Het was voor mij daarom een vanzelfsprekendheid om me later bij de club aan te sluiten.”

Lientje van de Kaai vertelt dat ze het RAC leerde kennen toen ze bij Erato op de Kade werkte. “Ik ging vervolgens ook mee naar de tehuizen. Dat was elke keer weer zó bijzonder! Het RAC brengt het carnaval naar mensen die zelf niet (meer) kunnen carnavallen. Je ziet mensen echt opleven en genieten van een bezoek. Ik ben trouwens deze week gedoopt.”

“De waardering van de mensen is enorm”, vertellen ze allebei enthousiast. “En elk huis heeft z’n eigen charme. De sfeer bij St. Elisabeth is geweldig, de ruimte in ’t Trefpunt is groot en er is een handige opstelling, zodat we makkelijk een bewoner onder de arm kunnen nemen of even zijn of haar rolstoel kunnen duwen in de polonaise. Natuurlijk alleen als ze dat willen. Dat vragen we altijd. Het mooie is ook, dat we vaak zien dat mensen die er eigenlijk niet veel om geven, tóch even een kijkje komen nemen.”

Ze vertellen over de gesprekken die naar voren komen. Veelal herinneringen aan vroeger. “En als ze de prins zien, dan willen sommigen maar wat graag weer met hem op de foto.”

Na het gesprek haasten Dieneke van Rieneke en Lientje van de Kaai zich naar beneden. Samen met de boeren, de vrijwilligers en de RAC-cers Band (de muzikanten die de prins en zijn gevolg binnenhalen) maken ze zich op voor weer een groot feest in ’t Trefpunt. 

Bloemen, vlaggetjes, uitgedoste mensen en advocaatjes met slagroom zie ik als ik ga kijken om wat foto’s te nemen. Maar vooral zie ik blije gezichten, dankbaarheid en plezier. 

Irma Brouwers

Dit bericht is geplaatst op: 01-03-2019

Een grote wens is in vervulling gegaan!

Op donderdag 31 januari hebben wij de duofiets met elektrische ondersteuning in ontvangst mogen nemen! Door de ondersteuning krijgen bewoners de trappers makkelijker in beweging en kunnen ze verder fietsen dan alleen op het terrein van St. Elisabeth. Voor de duofiets-vrijwilligers/familie is het fietsen dankzij de elektrische ondersteuning nu minder zwaar. Bewoners kunnen door de duofiets samen met familie of vrijwilligers bewegen in de buitenlucht.We hebben deze duofiets kunnen aanschaffen dankzij giften vanuit het nalatenschap van een dankbare bewoner, het JoostvanRoosmalenfonds en het Goede Doelen Fonds van de Landelijke Vereniging van Crematoria. Het tekort is aangevuld door Stichting Vrienden van St. Elisabeth.

Namens de Stichting Vrienden van St. Elisabeth willen we de sponsoren hartelijk danken voor hun bijdrage!

De Lions Club Westhoek gaat zich inspannen om de aanschaf van een tweede elektrische duofiets mogelijk te maken.

Denkt u na het lezen van dit bericht, ik wil ook doneren? Dan kan dat via Stichting vrienden van St. Elisabeth, bankrekeningnummer: NL42RABO 0308082745.

Wij wensen bewoners, familie en vrijwilligers veel fietsplezier!

Dit bericht is geplaatst op: 13-02-2019

Onder de Roos

In Onder De Roos komen bewoners, vrijwilligers en medewerkers van St. Elisabeth aan het woord over hún woonzorgcentrum. Kleine verhalen die voor hen van grote waarde zijn: verhalen die veel vertellen over St. Elisabeth. We publiceren deze verhalen om de paar weken in ons medewerkers- en bewonersbulletin, maar we willen ze u ook niet onthouden! Klik hier voor de verhalen!

Dit bericht is geplaatst op: 22-09-2017