Vrijwilligerswerk in St. Elisabeth

Cees en Coby van Ginneken zijn enthousiast over hun vrijwilligerswerk bij St. Elisabeth. Cees is nu bijna een jaar actief. Coby is via haar man sinds twee maanden ook om de week in St. Elisabeth aan het werk.

St. Elisabeth heeft echt een plek in hun hart. De ouders van Coby hebben er gewoond en zijn er beiden ook overleden. Coby: “Die hebben hier zo’n fijne tijd gehad dat ik wel iets terug wilde doen. Op een gegeven moment hoorde ik van Cees dat het voor de bewegingsagogen zoveel tijd scheelt als iemand de bewoners voor hun behandeling haalt en brengt naar de fysioruimte. Voor mijn eigen gezondheid moet ik veel lopen, daarom wilde ik dat wel doen. Samen met andere vrijwilligers doe ik dit om de twee weken een ochtend.”

Cees haalt en brengt bewoners om samen met hem een fijne fietstocht op de duofiets te maken. Dat doet hij iedere maandagochtend. Soms komt hij er ook weleens op een andere dag voor terug. Hij krijgt van Claudia (bewegingsagoog) vooraf een lijstje met namen van mensen die kunnen meefietsen als ze daar zin in hebben. Met dat lijstje gaat hij bij bewoners van De Strijpe en van De Laantjes langs om te kijken wie er met hem mee wil.

De meefietsers mogen zelf de route bepalen. Afhankelijk van hun conditie trappen ze zelf op de fiets mee of zitten ze gewoon naast Cees om gezellig te kletsen. Fietsen is genieten en aandacht krijgen. Hij fietst zelf het liefst buitenaf, maar fietst ook gerust met iemand naar de stad om een boodschap. Inclusief het halen en brengen duurt een fietstocht maximaal een uur. Per ochtend kan Cees twee tochten maken, soms ook meer, maar dan kortere tochtjes. Het hangt af van de conditie en wensen van de bewoners.

Sinds kort fietst hij samen met een andere vrijwilliger die ook op een duofiets rijdt. Zij vindt het prettig om met hem samen te fietsen. Als het heel slecht weer is, neemt Cees de hometrainer mee naar De Laantjes en kunnen mensen daar komen fietsen. Soms is het ook weleens praten als Brugman om iemand mee op de fiets te krijgen, maar als mensen dan toch eenmaal mee geweest zijn, dan zijn ze zó dankbaar.

Behalve het fietsen helpt Cees incidenteel mee bij grote activiteiten. Zo is hij afgelopen jaar Sinterklaas geweest. Cees: “Ik vind het contact met de mensen hier het allerbelangrijkst. Het is fijn om één op één aandacht te kunnen geven. Vanuit mijn vroegere werk als verpleegkundige in een verzorgingshuis kende ik het werken met ouderen al. Ik deed eerder ergens anders vrijwilligerswerk op administratief gebied, maar dat beviel me minder. Ik zocht iets anders, meer in de omgang met mensen.

De begeleiding van vrijwilligers is heel goed. Zelf moest ik eerst een ‘rijexamen’ afleggen met de duofiets. Je rijdt met kwetsbare mensen, dus je moet weten wat je doet. Op mijn beurt heb ik de nieuwe vrijwlliger ingewerkt in het fietsen met een duofiets. Het is toch anders dan gewoon fietsen.”

Cees en Coby zijn zeer tevreden over de ondersteuning die ze als vrijwilliger krijgen. De interne communicatie is goed geregeld. Vrijwilligers ontvangen geregeld een nieuwsbrief. Er worden ook diverse cursussen voor vrijwilligers georganiseerd. Cees en Coby doen hun werk om de zorg zoveel mogelijk te ontlasten. Ze krijgen er zelf ook een blij en voldaan gevoel van.

St. Elisabeth kan nog meer vrijwillige hulp gebruiken. Bijvoorbeeld om net als Cees een stuk te gaan fietsen, maar ook op allerlei andere gebieden. Vrijwilligers kunnen hier veel kanten uit, ook bijvoorbeeld op creatief gebied. St. Elisabeth is kleinschalig en er hangt een warme en fijne sfeer voor zowel bewoners als vrijwilligers. Hoe bijzonder is het om als vrijwilliger op je verjaardag te worden uitgenodigd voor koffie met gebak?

Cees en Coby kunnen iedereen die interesse heeft in het omgaan met ouderen binnen St. Elisabeth van harte aanbevelen. Belangstellenden kunnen contact opnemen met coördinator Marianne Blenkers: m.blenkers@stelisabeth.nl

Meer weten over vrijwilligerswerk in St. Elisabeth? Check onze pagina op deze website.

Door: Addy Bakx
Vrijwilliger

X