Bron: BN/DeStem / 1 december 2021

ROOSENDAAL – Thuiszorg- en verpleeghuisorganisaties in Roosendaal, Bergen op Zoom en Etten-Leur schieten zelf in actie om personeel versneld de boosterprik tegen corona te geven. Aanleiding: de GGD West-Brabant heeft pas in januari de capaciteit om die klus te klaren.

Dat meldt thuiszorgbestuurder Christ-Jan Danen van TWB West-Brabant. Om zo snel mogelijk te kunnen prikken hebben TWB, St. Elisabeth en stichting Groenhuysen in Roosendaal, het Bergse tanteLouise en Avoord in Etten-Leur de handen ineen geslagen.

Van 11 tot en met 19 december gaan medewerkers van de vijf instellingen elkaar vaccineren bij de GGD-straat in Roosendaal. De GGD zet dus geen prikken, maar stelt wel ruimte beschikbaar aan de Tussenriemer, bevestigt GGD West-Brabant. Bij TWB hebben al honderd medewerkers zich aangemeld om als vrijwilligers te helpen bij het prikken. Het Bravis ziekenhuis maakt de vaccins klaar. Per uur kunnen 90 prikken gezet worden. Het gaat om duizenden zorgmedewerkers: alleen al bij TWB werken ongeveer 1000 mensen in de verpleging en verzorging die aan 3400 cliënten zorg verlenen.

“De GGD West-Brabant heeft pas in januari capaciteit om onze medewerkers te prikken. Daar kunnen we niet op wachten.” – Christ-Jan Danen, bestuurder TWB West-Brabant

De GGD-locatie in Roosendaal is voor het publiek momenteel alleen in gebruik als teststraat. Het vaccineren gebeurt in Breda Breepark en Breda International Airport bij Bosschenhoofd. GGD-woordvoerder Christ-Jan van Dongen zei dinsdag dat uitbreiding van het boosterprikken in Roosendaal ‘momenteel niet aan de orde is’ en dat de vijf zorgorganisaties het vaccineren volledig zelf verzorgen. Dat laatste is volgens hem het landelijke beleid. “De zorg prikt de zorg. Dat staat los van capaciteit bij de GGD.” Er wordt, aldus Christ-Jan van Dongen, momenteel hard gewerkt aan ‘opschaling’ bij de GGD’en vanwege de boostercampagne; hoe dat in West-Brabant gaat uitpakken, is nog niet bekend.

Het aantal aanmeldingen van nieuwe cliënten voor thuiszorg neemt intussen hard toe, zegt Danen van TWB. In een week tijd kreeg TWB 120 mensen aangemeld. ,,Afgelopen maandag waren het er liefst 30. We krijgen ook verzoeken van collega-instellingen om mensen over te nemen.” De stijging wordt deels veroorzaakt door (corona)patiënten die uit het ziekenhuis ontslagen worden, maar wel thuiszorg nodig hebben. Dat kan deels via telemonitoring, waarbij mensen thuis een zuurstofapparaat hebben en op afstand bewaakt worden. TWB wordt ook ingeschakeld om kwetsbare mensen, die niet in staat zijn om zelf naar de GGD te gaan, thuis op corona te testen.

“De wijkverpleegkundige beoordeelt zelf hoeveel thuiszorg nodig is. We werken bovendien met een topklinisch en acuut team die niet vast zitten aan vaste routes en dus flexibel kunnen opereren.” Tot nu toe kan TWB het werk aan, al merkt Danen wel degelijk dat de ‘zorg in de regio steeds verder op slot gaat’.

X